- Bestseller
- Nowość
TAPIOKA BIAŁA / PERŁY BIAŁEJ TAPIOKI
TAPIOKA BIAŁA / PERŁY BIAŁEJ TAPIOKI
Indeks: 4008
Opis produktu
Białe perły tapioki to wspaniały dodatek do napojów typu BUBBLE TEA, oraz deserów w azjatyckim stylu.
Perły tapioki nie mają smaku, jednak doskonale absorbują aromaty i smaki ze składników, z którymi je połączymy.
Skład:
Skrobia z tapioki, woda, aromat brązowego cukru, sorbinian potasu (E202), benzoesan sodu (E211)
Sposób przyrządzania:
- 1 czubata łyżka białej tapioki
- 1 litr wody
Zagotować 1 litr wody. Do gotującej się wody wrzuć kulki tapioki, delikatnie zamieszaj, zmniejsz ogień i gotuj ok 30-35 min, co jakiś czas delikatnie mieszając. Kulki będą stawać się coraz bardziej przezroczyste. Delikatne mieszanie sprawi, że kulki pozostaną w całości.
W ciągu gotowania kulki można odcedzić, ponownie zagotować nową porcję wody, wrzucić na wrzątek i dalej gotować. Wówczas oczyścimy wodę z niepotrzebnej skrobi. Czas gotowania może być różny, ugotowane kulki są w całości przezroczyste.
Gdy kulki staną się przezroczyste, odcedź je na sitku i przelej dużą ilością zimnej wody. Płukanie jest bardzo ważną czynnością i należy zrobić to dokładnie.
Odcedzone kulki zalej syropem Brown Sugar i tak przechowuj. Przy tapioce białej możemy również używać syropów owocowych do namaczania, wtedy kulki nabiorą konkretnego smaku owocu.
Namoczenie nie powinno trwać mniej niż 30 min. Kulki można przechowywać do 24h.