- Bestseller
- Nowość
KOŁACZ 10 kg
KOŁACZ 10 kg
Indeks: P1929
Opakowanie: 10 kg
Opis produktu
Sposób użycia:
- mieszanka- 1kg
- świeże drożdże - 50g
- woda ciepła - 200ml
- olej - 75ml
- mleko 3,2% tł. ciepłe: 200ml
Zrób rozczyn (drożdże + ciepła woda lub mleko + łyżeczka cukru). Do miski miksera wsyp koncentrat, wodę, mleko i rozczyn z drożdży. Włącz mieszanie, kiedy ciasto zacznie się łączyć, po około 1 min. dodaj olej.
Wyjmujemy ciasto z miski i ugniatamy na blacie przez 5 minut. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze 190g (kołacz klasyczny) lub 120g (kołacz rożek). Kawałkom ciasta nadajemy lekko wydłużony kształt i przykrywamy ściereczką na około 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie rolujemy kawałki ciasta do około 70 cm (kołacz regularny) lub 40 cm (kołacz rożek), spłaszcz przez wałek i przetnij wzdłuż (kołacz rożek bez przecinania). Nawijamy ciasto na wałek, rozwałkowujemy o blat i obtaczamy w cukrze rolując. Następnie umieszczamy wałki z ciastem w ciepłym miejscu (najlepiej blisko pieca) do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczemy.
Skład: mąka pszenna, cukier, aromaty, jaja w proszku,
Opakowanie: 10 kg
- Opakowanie
- 10 kg